SerProfil Açık Profil
Yapısal Çelik Profilleri Satışı ve Uygulama

Lütfen güncel açık profil fiyatları için teyit ediniz!

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Hafif Çelik Çerçeve Sistem (LGSF - Light Gauge Steel Frame) Nedir?

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistem; soğukta şekil verilmiş çelik profillerden oluşan taşıyıcı duvar, döşeme ve çatı panellerinin gerekli ankraj kurallarına göre birleştirilmesinden oluşan sistemdir.

Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistemlerin ilk uygulamaları 1950’li yılların sonunda Almanya’da yapılmış ve bugünkü halini alması da 1980’li yılları bulmuştur. Amerika’da yaygın olarak kullanılan ahşap evlerin yerini 1980’lerde hafif çelik evler almıştır. Ahşap fiyatlarının talep artışıyla yükselmesi ve nakliye kolaylığı açısından hafif çelik malzemenin üstünlüğü piyasanın çelik evlere yönelmesini sağlamıştır.

Taşıyıcı duvar ve döşeme panellerinden oluşan sistem profilleri sıcak daldırma galvanize teknolojisiyle üretilen sıcak hadde rulo galvaniz saclardan, soğuk şekillendirilerek (cold – forming) imal edilir. Et kalınlıkları 0,50 mm ile 2,50 mm arasında hesap neticesine göre değişebilir. Uniform aralıklarla dizilmiş duvar ve döşeme taşıyıcı elemanları yatayda ve düşeyde ara elemanlarla birbirine bağlanır. Yatay yükleri karşılaması anlamında çapraz gergi elemanları ve yatay kuşaklar ile sistem giydirilir. Paneller arasında yük aktarımı yardımcı çelik ankraj elemanları vasıtası ile sağlanır. Aşırı zorlanan noktalarda dolu gövdeli çelik profillerde sisteme dahil edilebilir.

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Sistemde bağlantı elemanları olarak delme kabiliyeti olan çelik vidalar ve bulonlar kullanılmaktadır. Farklı boy ve çaplarda olan vidaların alabileceği yükler çeşitli şartnamelerde mevcuttur. Çelik galvanizli profiller gibi bu vidalar da galvanizlidir. Sistemin bütünü yatayda ve dikeyde Betopan - Fibercement - OSB panallerle birbirine bağlanarak düzleminde rijit hale gelir. Hafif çelik yapı sistemi altında sürekli veya radye temel kullanımı gerekmektedir.

Ülkemizin Hafif Çelik Taşıyıcı Sistemle tanışması 1999 depremi sonrası olmuştur. Depremden etkilenmeyen hızlı kurulumu olan sistem birçok yerli firmamızın dikkatini çekmiştir. Bu noktada belirtilmelidir ki, hafif çelik yapı ancak hafif çelik çerçeve sisteminin doğru şekilde üretilmesi, aplike edilmesi ve yalıtılması halinde dış etkenlere ve deprem yüklerine dayanıklı, sağlıklı bir yapı haline gelir. Hafif çelik profiller fabrikada bilgisayar denetiminde özel roll-forming makineleri ile yapıldığında kesit boyunca malzeme şekli ve özellikleri ve dolayısıyla yük altında tepkisi aynı olur. Profillerin flanş ve liplerindeki birkaç mm’lik uzunluğu veya kıvrılma yarıçapları sistemin genel yük taşıma kapasitesini etkilemektedir.

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Hafif Çelik Yapı Profilleri

19. ve 20. yüzyıldaki endüstriyel gelişmenin lokomotif malzemesi çeliktir. Bu dönemde çelik, mimari tasarım için de önem kazanmıştır. Çelik, geniş kullanım alanı, şekillendirme imkanı (boru, profil, yuvarlak demir, yassı çelik gibi) ve teknik özellikleri sayesinde, 21. yüzyılın en önemli inşaat malzemesi olmuştur. Bütün bunlara ek olarak, çelik, dünya üzerinde geri dönüşümü en yaygın olan malzemedir. Bu, kaynak ve enerji tasarrufu sağlamaktadır.

İnşaat sektöründe çelik, genellikle büyük binaların (köprü, ofis binaları, alışveriş merkezleri, fuar binaları, stadyum gibi), inşaatında kullanılmaktadır. Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya, Finlandiya, Japonya gibi ülkelerde çelik kullanım yoğunluğu, ülkemizle kıyaslanamayacak kadar yüksektir.

Özellikle son on yıllık dönemde, ana yapı malzemesi olarak çelik kullanılması, gittikçe yaygınlaşmıştır. Almanya'da çok sayıda küçük ve orta boy şirket, çelik taşıyıcılı evleri geliştirmek için çalışmaktadır.

Alman Çelik Enformasyon Merkezi, çeliğin konut yapımında kullanımının arttırılması için, çelik konut sistemi ve çelik üreticisi 12 imalatçıyı bir araya getirip, 1999 Kasım ayında Çelik Konut Ortaklığı'nı kurmuştur.

Amerika'da da özellikle 1993'den bu yana, konut endüstrisinde çelik kullanımı revaçtadır. Çelik taşıyıcı sistem üreticileri, tedarikçiler ve müteahhitler, bu yeni materyalle ilgili bireysel çabalarını, toplu hareketlere dönüştürerek, standartların belirlenmesinde işbirliği yapmışlardır.

Özellikle Japonya gibi deprem bölgelerinde, insanlar kendilerini güvende hissetmek için çelik taşıyıcılı evleri tercih etmektedir.

Neden Çelik Konstrüksiyon?

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Çelik, Ekonomiktir. Ön üretimli, fabrikasyon taşıyıcı elemanlar, düşük fiyata yüksek kalite sağlamakta ve inşaat süresini çok kısaltmaktadır. Çelik, taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Çeliğin yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha küçük kesit ve ölçülerde, daha hafif ve mükemmel kalitelerde üretilmektedir.

Çelik yapılarda taşıyıcı eleman boyutları, ahşap ve betona göre çok daha küçük olduğu için, çok daha fazla kullanım alanı elde edilmektedir. Bu da, yapı alanının daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Fiyat dengesi ve kısa yapım süreleri, insanların daha erken yerleşmelerine imkan vererek daha az kira, faiz ve maliyet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.

Çelik Depreme Karşı Dayanıklıdır. Çelik, yüksek mukavemeti, esnekliği ve hafifliği sayesinde, depreme karşı en dayanıklı inşaat malzemesidir. Hafif olması, aldığı darbelere kırılmadan karşı koyabilmesini sağlamaktadır. Deprem kuvvetini azaltacak tek unsur, yapının hafifletilmesidir. Çünkü yapının kütlesi ne kadar büyük olursa, depremin, üzerinde uygulayacağı kuvvet de o kadar büyük olacaktır. Çelik evler betonarme yapılara oranla yaklaşık 5 kat daha hafiftir. Bu da binaya gelen deprem yükünün, 5 kat daha az olması demektir.

Çelik Çevrecidir. Çelik, dayanıklı ve tekrar kullanılabilen bir malzemedir. Çelik binaların sökülmesiyle çıkan malzeme, geri kazanılmaktadır. Hafif çelik malzemeden yapılan bir binanın iskeleti 7-8 hurda otomobilden elde edilebilmektedir. Buna karşılık, benzer bir yapıyı ahşaptan yapmak için yaklaşık 50 ağacın kesilmesi gerekmektedir.

ÇELİK KARKAS BİNA Nedir?

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Bina iskeleti tüm detaylarıyla mimari ve statik proje uygun olarak montajlanır ve çelik karkas şekilde teslim edilir.

İleri kaba bina teslimi:

Çelik karkas montajı tüm çatı, yağmur olukları, dış kaplama ve izolasyonlar pvc doğrama ve dış kapı duvar ve tavan izolasyonları duvarlara çift kat alçıpan uygulaması sıhhi ve elektrik tesisatı, (uç anahtar, bataryalar ve radyatör petekleri hariç)

Anahtar teslimi bina:

Oturulacak konumda eksiksiz bitirilmiş (vitrifiye, armatürler, kapılar, mutfak ve banyo dolapları, priz ve anahtarlar, radyatörler, yer döşemeleri, fayanslar, boya vs.bitmiş durumda) olarak teslim edilir.

Çelik karkas spesifikasyonları

Bina çelik karkası, dünya yapı standartlarına göre üretilmiş elektro-galvanizli bükme çelik profillerden oluşturulacak olup yapının statik hesaplarında yandaki adı geçen standartlar kullanılmaktadır.

Çelik taşıyıcılı evleri, inşaat tipine göre 3 değişik başlıkta sınıflandırabiliriz;

Yapısal Çelik Kullanılan Sistem

Sıcak haddelenmiş çelik elemanlar (I profiller gibi) için kullanılan sistemdir. Şekillendirme ve imalat, sahada yapılmaktadır. Kolonlar kirişler ve yükleri taşır, yük taşımayan elemanların (panel, hafif beton, tuğla, iç veya dış ahşap kaplamanın) yapıya bağlanmasını sağlar. Geniş açıklıkların geçilmesini sağlayarak, fonksiyonel ve esnek tasarıma izin verir.

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Hafif Çelik Taşıyıcılı Sistem

Soğukta şekillendirilmiş galvaniz sac profillerden oluşan (U, C, Z gibi) taşıyıcıların kullanıldığı sistemdir. Evlerin kaplamaları, müşterinin istediği her çeşit malzemeden yapılabilir. Duvar ve tavan elemanları genellikle fabrikasyon olup, montajları sahada yapılır. Taşıyıcısı ve kaplamaları ile yeterli, ekonomik bir sistem oluşturup, hızlı montaj imkanı sağlar.

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Çelik taşıyıcılar, alçı panel, kontrplak veya sunta ile kaplanır. Isı yalıtımı dış duvarların içine konulan, camyünü, taş yünü gibi malzemelerle yapılır. Mevcut binaların büyütülmesi veya binalara eklentiler yapılması istendiğinde de hafif çelik sistem kullanılabilmektedir.

Önceden Birleştirilmiş Modül Sistem

Taşıyıcılar fabrikada hücre modülleri oluşturacak şekilde birleştirilir. Bu sistem, halı, duvar kağıdı kaplanması, v.b., gibi işlemlerin nakliyeden önce tamamlanmasına imkan vermektedir. Montaj işleri hava durumundan etkilenmez ve tüm yapı iki haftadan önce tamamlanabilir.

Çelik Hızlıdır. Temel ve subasman haricinde, betona ihtiyaç olmadığı için çelik konstrüksiyonun montajı, hava şartlarına bağlı kalmaksızın çok hızlı yapılabilmektedir. Bu da sermaye ihtiyacının azalmasına ve inşaat maliyetlerinin düşmesine imkan sağlamaktadır. 200 m2 bir evin montajı 7 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.

Çelik Kalitelidir. Tüm dünyada uluslararası standartlarla belirlenmiş özelliklerde üretilen ve tamamen endüstriyel bir ürün olan çeliğin kalitesi, üretiminin her aşamasında kontrol edilerek belgelenmektedir. Yapımcı ya da kullanıcı, malzemenin fiziksel özelliklerine müdahale edememektedir. Teorik hesap değerleri de uygulamada da aynen geçerli olmaktadır. Betonun içine gizlenmediğinden, projeye ve standartlara uygunluğu her zaman denetlenebilme imkanı sağlamaktadır.

Galvanizli Çelik, Paslanmaz Hafif çelik taşıyıcı üretiminde, galvaniz kaplı çelik kullanıldığından korozyon direnci yüksektir, paslanma olmamakta; ahşaptaki gibi çatlama, zamanla sehim verme ve böceklenme yaşanmamaktadır. SerVilla Çelik evlerinde kullanılan çelik, Erdemir Demir Çelik Fabrikaları’nın uluslararası standartlarda ve kalitede ürettiği galvanizli çelikten oluşmaktadır.

Çelik Esnektir. Hızla değişen yaşam tarzımızın mekanlarımıza uyumu, çelik yapılarda daha kolay ve ekonomik olarak sağlanabilmektedir. Yıllar sonra oluşabilecek koşullara göre taşıyıcı olmayan bölme duvarlar kaldırılarak veya yerleri değiştirilerek, ihtiyaçlarınız karşılanabilmektedir

Çelik Yıldırıma Karşı Tehlike Oluşturmaz. Çelik konstrüksiyon diğer taşıyıcı sistemlerden farklı olarak, yıldırıma karşı tehlike oluşturmaz. Çünkü koruma tesisatı, toprağa giden bir yol oluşturarak patlama, ufak çaplı yangın ve yaralanma risklerini azaltmaktadır.

Hafif Çelik Yapı Profilleri

Hafif Çelik Yapı Sistemlerinde Kullanılan Standartlar

  • AISI Specification For the Design of Cold-Formed Steel Structural Members, 2001 Edition
  • TS-498 "Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri"
  • ASCE-7 "Minimum Design Loads for Structures "
  • Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998 Türk Deprem Yönetmeliği)
  • Prescriptive Method For Residential Cold-Formed Steel Framing, North American Steel - Framing Alliance
  • Design of Cold-Formed Loadbearing Steel Systems: Technical Instructions, US Army Corps of Engineers
Not: Sadece temele yapılan bağlantılarda kullanılan L-ankrajı bağlantı elemanının galvanizasyonu sıcak daldırma galvanize yapılmaktadır.

Benzer İçerikler